Cablu retea cross-over

Kbps, PDA, MHz, VPU, X4, i7, DDR3.. chestii din'astea simple, pentru cunoscatori.

Cablu retea cross-over

Postby Allex » Tue Jan 05, 2010 4:55 pm

La ce serveste un cablu cross-over in afara de a lega 2 PC-uri direct prin cablu retea?
Daca vreau sa conectez un PC la un router, ce se intampla daca folosesc un cross-over?
Care e ordinea firelor pentru cele 2 capete la un cablu normal vs. crossover?
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6

Re: Cablu retea cross-over

Postby POLOWOX » Tue Jan 05, 2010 5:03 pm

Posibil sa te ajute asta... ;)

Cablul crossover este folosit pentru conexiunile directe PC - PC , Switch - Switch ,etc. Se mufeaza cablu UTP pe mufele RJ-45 astfel :

1 ---> 3

2 ---> 6

3 ---> 1

4 ---> 4

5 ---> 5

6 ---> 2

7 ---> 7

8 ---> 8

Codurile culorilor conform standardelor sunt :

568A :

1 alb-verde

2 verde

3 alb-portocaliu

4 albastru

5 alb-albastru

6 portocaliu

7 alb-maro

8 maro

568B :

1 alb-portocaliu

2 portocaliu

3 alb-verde

4 albastru

5 alb-albastru

6 verde

7 alb-maro

8 maro
POLOWOX
3rd gear
3rd gear
 
Posts: 508
Joined: Thu Nov 12, 2009 6:49 pm

Re: Cablu retea cross-over

Postby zakimaci » Tue Jan 05, 2010 7:54 pm

Aleeeeeeeeeeex ...vezi ca intri pe teren minat si te cunoooooosc :D

Intrebi cum face Polowox la Legislatie?

Povestea nu e chiar lunga dar fii atent

Crosover (adica semnal catre receptie si receptie catre semnal)
1. intre doua pc-uri
2. intre doua echipamnete identice hub/switch/router



dar din pacate am o veste proasta nu mai tine asta ca in integrate sa implementat Auto MDI/MDIX unde pe echipament il doare in basca de cablul tau.

Doar intre PC si PC este valabil ! PUNCT
Image
User avatar
zakimaci
5th gear
5th gear
 
Posts: 1744
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:11 pm
Location: Grosswardein

Re: Cablu retea cross-over

Postby Allex » Tue Jan 05, 2010 8:07 pm

Bene, deci cablu normal iau. Am vazut cabluri cat6. Sunt pentru gigabit lan?
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6

Re: Cablu retea cross-over

Postby zakimaci » Tue Jan 05, 2010 8:10 pm

sunt bune


apropo ...am intrat la alt capitol ....vrei sa legi doua pc-uri in cross? :D




sa te zapacesc un pic: cross merge si streight :D
Image
User avatar
zakimaci
5th gear
5th gear
 
Posts: 1744
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:11 pm
Location: Grosswardein

Re: Cablu retea cross-over

Postby Allex » Tue Jan 05, 2010 8:15 pm

Nu. Vreau cabluri normale. Am urmatoarea retea in casa:
1. router principal: Linksys wrt54gl cu dd-wrt care primeste net de la modem UPC.
Din el pleaca:
2. router secundar care are usb pentru print sharing (edimax) / wireless off, net off, ip fix, doar pentru print sharing. Poate si file sharing.
3. PC-ul
4. un HDD extern cu NAS (250GB in el)

Celelalte device-uri intra in retea prin WiFi.
In curand planuiesc sa iau un hoit (un computer mai vechi) pe care sa trantesc o distributie f. mica de lInux pentru online 24/24.

Eh, la ce exista acum nu-s prea fericit de viteza. Nu sunt sigur daca n-am niste cabluri varza - ori ca si tip de cat_x, ori normale sau crossover.
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6

Re: Cablu retea cross-over

Postby zakimaci » Tue Jan 05, 2010 8:17 pm

la aceste echipamente doar cablu normal (streight)

Si putem reface tolopogia daca vrei
Image
User avatar
zakimaci
5th gear
5th gear
 
Posts: 1744
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:11 pm
Location: Grosswardein

Re: Cablu retea cross-over

Postby zsoltb » Tue Jan 05, 2010 8:18 pm

Iti deschizi internet cafe acasa?
Bora - 1.9 TDI - ASZ, CP 131. 0747.015.527
Polo 6N2 - 999 - AUC, CP 50. 0747.015.527
zsoltb
5th gear
5th gear
 
Posts: 824
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:41 pm
Location: Somcuta Mare - Maramures

Re: Cablu retea cross-over

Postby Allex » Tue Jan 05, 2010 8:20 pm

Nu dar vreau sa pot sa vad un film in casa, oriunde as fi. Si-n buicatarie da' si-n buda. :shifty: Deocamdata merge cu probleme de buffering.
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6

Re: Cablu retea cross-over

Postby zsoltb » Tue Jan 05, 2010 8:23 pm

Treaba cu wc ma intereseaza si pe mine.
Bora - 1.9 TDI - ASZ, CP 131. 0747.015.527
Polo 6N2 - 999 - AUC, CP 50. 0747.015.527
zsoltb
5th gear
5th gear
 
Posts: 824
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:41 pm
Location: Somcuta Mare - Maramures

Re: Cablu retea cross-over

Postby zakimaci » Tue Jan 05, 2010 8:30 pm

la o antena discreta te-ai gandit? Bud-ha cere
Image
User avatar
zakimaci
5th gear
5th gear
 
Posts: 1744
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:11 pm
Location: Grosswardein

Re: Cablu retea cross-over

Postby zsoltb » Tue Jan 05, 2010 8:31 pm

:laughing-rollingyellow:
Bora - 1.9 TDI - ASZ, CP 131. 0747.015.527
Polo 6N2 - 999 - AUC, CP 50. 0747.015.527
zsoltb
5th gear
5th gear
 
Posts: 824
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:41 pm
Location: Somcuta Mare - Maramures

Re: Cablu retea cross-over

Postby Allex » Tue Jan 05, 2010 8:33 pm

Linksys-ul bate binisor. Mai ales daca umblu in setari, pot creste puterea semnalului.
Sincer, as vrea sa cam reduc diversele radiatii de prin camere. Si-asa suntem bombardati din toate partile...
Ma gandesc sa mut router-ul 2, cu tot cu printer si sa-l transform intr-un soi de wifi-repeater.
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6

Re: Cablu retea cross-over

Postby zakimaci » Tue Jan 05, 2010 8:38 pm

offtopic: iti rebuie o camera de plumb sa nu fii radiat ..
Image
User avatar
zakimaci
5th gear
5th gear
 
Posts: 1744
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:11 pm
Location: Grosswardein

Re: Cablu retea cross-over

Postby Allex » Tue Jan 05, 2010 8:39 pm

O kashketa-n cap.. :shifty:
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6

Re: Cablu retea cross-over

Postby zsoltb » Tue Jan 05, 2010 8:41 pm

Alege curierul.
Bora - 1.9 TDI - ASZ, CP 131. 0747.015.527
Polo 6N2 - 999 - AUC, CP 50. 0747.015.527
zsoltb
5th gear
5th gear
 
Posts: 824
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:41 pm
Location: Somcuta Mare - Maramures

Re: Cablu retea cross-over

Postby POLOWOX » Tue Jan 05, 2010 8:49 pm

Alex...daca vrei sa iti testezi cablurile am eu aparatul necesar..trebuie sa il caut.. ;)
POLOWOX
3rd gear
3rd gear
 
Posts: 508
Joined: Thu Nov 12, 2009 6:49 pm

Re: Cablu retea cross-over

Postby hhhrobi » Wed Jan 06, 2010 7:05 am

Diferenta intre cat 5 si cat 6 este latimea de banda si calitatea semnalului. Pentru gigabit s-a inventat Cat 5E (adica enhanced) acum vreo 120 de ani. De atunci a fost eliminat cat 5 simplu si orice cablu cat 5 cumperi e defapt cat 5E. In casa/firme mici/ firme mari care nu au mult trafic sau nu trece reteaua prin medii poluante cat 5 (e) e foarte ok(eventual ecranat dar nu acasa si doar daca faci impamantarea cum trebuie la ambele capete).

Cum a zis si Zakiman, echipamentele noi se cam caca pe cablul tau si il folosesc ori ce tip ar fi (x-over sau normal).

Codul de culori: http://www.duxcw.com/digest/Howto/netwo ... cable5.htm

Apropos de wireless si de antene, degeaba ai o antena cat casa intr-o parte si in cealalta parte ai un laptop cu cacatul de 2 decibeli. Semnalul de la router ajunge la laptop (gratie antenei) dar semnalul de la laptop nu prea ajunge la router. In casa, mai mult de antene de 5 DB (din cate am mai incercat si eu) nu prea merita. In 99% din cazuri mie mi-a mers cu antenele normale. Ce trebuie sa ai in vedere inainte de a monta jucariile este ca wireless-ul functioneaza pe canale. Scaneaza un pic prin apartament si vezi pe ce canale sunt vecinii (in caz ca sunt) si pune router-ul tau la minim 3 canale diferenta de orice alta retea.
VW Polo 6N2, Motor AUA, 75 CP
User avatar
hhhrobi
5th gear
5th gear
 
Posts: 1795
Joined: Thu Nov 12, 2009 7:18 pm
Location: Brasov

Re: Cablu retea cross-over

Postby Allex » Wed Jan 06, 2010 7:22 am

Ref. la antena: inteleg fenomenul de emisie / receptie. Dar, daca pun o antena mai puternica (la router ma gandeam), pe langa puterea de emisie nu creste si sensibilitatea la receptie?

Ref. la frecvente: am observat ca, mutand de pe canalul 11 pe canalul 6, se misca lucrurile mult mai bine. Retele la vecini sunt o gramada - cu ce-as putea scana (un soft instalat presupun) ca sa aflu pe ce frecvente sunt ei?
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6

Re: Cablu retea cross-over

Postby hhhrobi » Wed Jan 06, 2010 7:48 am

Ori ce soft oleaca mai destept. Eu foloseam ceva de la d-link dar din cate tin minte nu mergea cu orice placa. Cred ca si porcaria aia de la intel iti zice canalele
VW Polo 6N2, Motor AUA, 75 CP
User avatar
hhhrobi
5th gear
5th gear
 
Posts: 1795
Joined: Thu Nov 12, 2009 7:18 pm
Location: Brasov

Re: Cablu retea cross-over

Postby Aurelian 6n2 » Wed Jan 06, 2010 1:20 pm

zakimaci wrote:sunt bune
apropo ...am intrat la alt capitol ....vrei sa legi doua pc-uri in cross? :D
sa te zapacesc un pic: cross merge si streight :D

Ma bag si eu in seama ca musca-n milk... :mrgreen: Dar la legarea asta a2 pc-uri poti face transfer de date fara sa mai fie nevoie de hdd extern? ca m-ar interesa asa ceva. Si inca ceva..trebuie sa aibe ambele acelasi OS sau nu?
Ex : vw polo 6n2 1,4 16v,AUA,75 cp
Opel Vectra C combi 1.9 CDTI - 150 CP
User avatar
Aurelian 6n2
6th gear
6th gear
 
Posts: 2617
Joined: Mon Nov 23, 2009 7:19 am
Location: Iasi

Re: Cablu retea cross-over

Postby POLOWOX » Wed Jan 06, 2010 1:25 pm

Aurelian

Daca vrei sa faci o mica retea de 2 calculatoare iti trebuie cablu cross.
POLOWOX
3rd gear
3rd gear
 
Posts: 508
Joined: Thu Nov 12, 2009 6:49 pm

Re: Cablu retea cross-over

Postby Aurelian 6n2 » Wed Jan 06, 2010 2:02 pm

Ms polowox de raspunsul rapid,dar sunt cam noob in domeniul asta,asa ca te rog tradu-mi in romana ce-ai vrut sa zici :mrgreen:
Ce-i ala cablu cross ?
Ex : vw polo 6n2 1,4 16v,AUA,75 cp
Opel Vectra C combi 1.9 CDTI - 150 CP
User avatar
Aurelian 6n2
6th gear
6th gear
 
Posts: 2617
Joined: Mon Nov 23, 2009 7:19 am
Location: Iasi

Re: Cablu retea cross-over

Postby POLOWOX » Wed Jan 06, 2010 2:12 pm

In cablu cross se folosesc 2 perechi e cate 2 fire.
Asa in cuvinte mari se poate spune ca e si un cablu inversat la mufe si nu e precum un cablu prelungitor.

Din mufa 1 iti pleaca perekea 1 cu TX adica emisie date si ajunge si in mufa 2 in RX adica receptie de date.
Din mufa 1 iti pleaca perekea 2 cu RX (receptie) si ajunge in mufa 2 in TX (emisie)
Mufele in placa de retea sunt identice la cabalj si din cauza asta iti trebuie acel cablu inversat.

Cred ca ai inteles cum am explicat... ;)
POLOWOX
3rd gear
3rd gear
 
Posts: 508
Joined: Thu Nov 12, 2009 6:49 pm

Re: Cablu retea cross-over

Postby Allex » Wed Jan 06, 2010 4:53 pm

Oricum, se gasesc deja preparate. Doar trebuie sa deschizi ochii la ce cumperi.
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6

Re: Cablu retea cross-over

Postby zakimaci » Wed Jan 06, 2010 4:59 pm

Vad ca avem retelistici prin zona :D
Image
User avatar
zakimaci
5th gear
5th gear
 
Posts: 1744
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:11 pm
Location: Grosswardein

Re: Cablu retea cross-over

Postby POLOWOX » Wed Jan 06, 2010 8:56 pm

Ehe...daca am mai lucrat si prin telecom ... :D

Aropo...in 1990 am avut un PC 286 AT & T cu placa de baza Olivetti, monitor monocrom pe verde, si sistem de operare Norton Comander ulterior Wind 31...ehe ce vremuri... :x :x
POLOWOX
3rd gear
3rd gear
 
Posts: 508
Joined: Thu Nov 12, 2009 6:49 pm

Re: Cablu retea cross-over

Postby Aurelian 6n2 » Wed Jan 06, 2010 9:12 pm

ok,si pot transfera date dintr-un pc in altul cu o viteza suficient de mare incat sa nu mai fie nevoie de HDD extern?
Ex : vw polo 6n2 1,4 16v,AUA,75 cp
Opel Vectra C combi 1.9 CDTI - 150 CP
User avatar
Aurelian 6n2
6th gear
6th gear
 
Posts: 2617
Joined: Mon Nov 23, 2009 7:19 am
Location: Iasi

Re: Cablu retea cross-over

Postby zsjoska » Wed Jan 06, 2010 9:16 pm

Allex wrote:Ref. la antena: inteleg fenomenul de emisie / receptie. Dar, daca pun o antena mai puternica (la router ma gandeam), pe langa puterea de emisie nu creste si sensibilitatea la receptie?

Ref. la frecvente: am observat ca, mutand de pe canalul 11 pe canalul 6, se misca lucrurile mult mai bine. Retele la vecini sunt o gramada - cu ce-as putea scana (un soft instalat presupun) ca sa aflu pe ce frecvente sunt ei?


Nu e bine sa maresti puterea de emisie a routerului pentru ca nu o sa castigi nici la distanta nici la viteza de transfer. Daca maresti puterea de emisie, se mareste zgomotul si viteza scade.
Eu nu am facut teste numai am citit... si daca nu as fi lenes acum as cauta thread-ul aferent pe openwrt.org.

Si eu am vrut sa ma bag pe partea de retea intr-o investitie: http://wiki.openwrt.org/inbox/asusrt-n16. (500MHz processor, 128MB RAM, Gigabit ethernet si Wireless N)
Inainte de craciun era 470 RON, acum e 570 :( . Vechiul meu Asus WL-500G Deluxe a implinit 4 ani si cu ocazia asta face figuri wireless-ul.
VW Polo Variant, 1.6, 2001
User avatar
zsjoska
1st gear
1st gear
 
Posts: 121
Joined: Thu Dec 10, 2009 11:16 pm
Location: Cristuru-Secuiesc

Re: Cablu retea cross-over

Postby POLOWOX » Wed Jan 06, 2010 9:22 pm

Pai puterea de emisie nu se mareste daca maresti lungimea antenei...dimpotriva ...poti chiar sa o micshorezi sau sa sari din frecventa...(asta din ce mai stiu eu din cursurile de radioamator)
Puterea de emisie e controlata de etajul final de amplificare pt emisie si e cam dificil sa schimbi parametri pe acolo ...
Etajul final de emisie e raportat cu exactitate la lungimea antenei si invers...
Doar la receptie se mai poate marii antena pt o selectivitate sporita si totul depinde si de tipul de unda si tipul de antena...

PARCA ASA ERA... :think:
POLOWOX
3rd gear
3rd gear
 
Posts: 508
Joined: Thu Nov 12, 2009 6:49 pm

Re: Cablu retea cross-over

Postby zsjoska » Wed Jan 06, 2010 9:26 pm

VW Polo Variant, 1.6, 2001
User avatar
zsjoska
1st gear
1st gear
 
Posts: 121
Joined: Thu Dec 10, 2009 11:16 pm
Location: Cristuru-Secuiesc

Re: Cablu retea cross-over

Postby Allex » Wed Jan 06, 2010 9:29 pm

Firmware-ul dd-wrt permite cresterea puterii de transmisie. Cumva, nu stiu cum.

zsjoska, am citit problemele ce apar la cresterea puterii - le-am si vazut in logurile routerului. Au crescut erorile la RX cu device-urile wireless.
De aia l-am lasat la puterea standard.

Apropos, cum ai ajuns la concluzia ca iti face fitze? De ce nu incerci un dd-wrt? E suportat modelul tau.
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6

Re: Cablu retea cross-over

Postby zsjoska » Wed Jan 06, 2010 9:33 pm

preferatul meu este OpenWrt, si de la un moment dat nu mai merge DHCP pe wireless, si tot se reporneste routerul de la sine; nu gasesc motivul.
Am incercat 2 versiuni mai vechi si la fel se manifesta acum, si mai demult mergea bine.
Voi mai incerca cu stock firmware-ul dar pana acum era un motiv bun sa-mi cumpar RT-N16.

De cand s-a scumpit ala parca si asta merge mai bine (nu s-a mai repornit) :think:
VW Polo Variant, 1.6, 2001
User avatar
zsjoska
1st gear
1st gear
 
Posts: 121
Joined: Thu Dec 10, 2009 11:16 pm
Location: Cristuru-Secuiesc

Re: Cablu retea cross-over

Postby POLOWOX » Wed Jan 06, 2010 9:38 pm

Io ma retrag putin din discutie ca at inceput sa vorbiti pe straineza ...si nu traduceti... ;)
POLOWOX
3rd gear
3rd gear
 
Posts: 508
Joined: Thu Nov 12, 2009 6:49 pm

Re: Cablu retea cross-over

Postby hhhrobi » Thu Jan 07, 2010 7:24 am

Polowox.. ce stiai tu de la radioamatori sau radio-ceofi se face acum (ca orice altceva) software. Adica in loc sa bobinezi si sa lipesti si sa tai si sa masori.... apesi pe buton :roll:

Pe cand eram tanar si lucram "la internet" in Piatra Neamt, dadeam la lume wireless dintr-un punct central de unde mai dadeau vreo 3 firme. Bineinteles ca era o mare varza pentru ca absolut toate canalele erau ocupate dar asta era situatia. Stiu ca incercasem toate magariile ca sa le facem sa mearga mai bine, inclusiv marit putere, amplificat, etc. Pana la urma eu am plecat la Brasov si baietii au trecut in 5.4 GHz :roll:
Ideea e ca mie nu mi-a functionat nici o solutie in a avea mai multa banda sau semnal mai bun decat antene mai mari, directionale in ambele parti.
VW Polo 6N2, Motor AUA, 75 CP
User avatar
hhhrobi
5th gear
5th gear
 
Posts: 1795
Joined: Thu Nov 12, 2009 7:18 pm
Location: Brasov

Re: Cablu retea cross-over

Postby Allex » Fri Jan 22, 2010 7:50 pm

zsjoska, am renunta la dd-wrt initial in favoarea firmware-ului original si apoi am trecut la tomato. Am tot incercat WDS dar nu vrea de nici o culoare (cu un edimax probabil cu atheros) iar firmware-ul original, desi asigura cele mai bune viteze (download, upload etc), nu stie wds. Iar tomato e foarte simplu si se misca foarte rapid.
Image
Passat B5 2000 / 1.6 ARM 74kW
User avatar
Allex
5th gear
5th gear
 
Posts: 1520
Joined: Thu Nov 12, 2009 5:27 pm
Location: Bucuresti Sector 6


Return to IT & Gadgets - pentru pasionati si maniaci

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron